关于北京工业大学张海斌教授学术讲座的通知

应数学与计算科学学院及广西高校数据分析与计算重点实验室邀请,北京工业大学张海斌教授将于9月7日来校讲学,欢迎全校师生踊跃参加。

时间:2018年9月7日(周五)上午10:00

地点:花江校区6教06504

题目:A hybrid Bergman alternating direction method of multipliers for the linearly constrained difference-of-convex problems

内容摘要:

We propose a hybrid Bergman alternating direction method of multipliers for solving the linearly constrained difference-of-convex problems whose objective can be written as the sum of a smooth convex function with Lipschitz gradient, a proper closed convex function and a continuous concave function. At each iteration, we choose either subgradient step or proximal step to evaluate the concave part. We prove that the sequence generated by the proposed method converges to a critical point of augmented Lagrangian function of the problem, and it has finite length under the assumption that the new potential function is a Kurdyka- Lojasiewicz function. One notable advantage of the proposed method is that the convergence can be guaranteed without the Lipschitz continuity of the gradient function of concave part.

报告人简介:

张海斌,男,北京工业大学应用数理学院与北京科学与工程技术研究院教授,博士生导师。研究方向:最优化算法及其在数据处理等方面的应用,自动微分算法及其应用。2002年6月至今在北京工业大学应用数理学院任教。先后于2009年11月至2010年5月,2014年3月至9月,在美国明尼苏达大学进行访问学者和高级访问学者项目;2015年8月至10月,在加拿大西蒙弗雷泽大学进行学术访问;2017年10月至2018年1月,在澳大利亚迪肯大学进行高级研究学者项目。主持国家自然科学基金青年基金3项,发表学术论文近40余篇,专著1部。